Ще лекуват безплодието с наносперматозоиди
Ще лекуват безплодието с наносперматозоиди / снимка: MorgueFile.com

Учените откриха начин как да прикрепят наночастици към сперматозоиди. Този метод може да бъде използван за диагностицирането на редки случаи на безплодие, а също така за транспортиране на лекарство до яйцеклетката. Това се казва в статия, публикувана в списание Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine.

"Наночастиците са подобни на празни пликове, в които могат да бъдат поставени като писма различни вещества, и да бъдат доставени до клетките като до пощенска кутия. Наночастиците, които използваме, не взаимодействат със спермата, което ги превръща в прекрасни средства за доставка", заяви ръководителката на изследването Наталия Баркалина от Оксфордския университет.

Сперматозоидите трудно се подават на изучаване заради миниатюрните си размери, необичайната форма и краткият си живот извън организма. Изучаването на поведението им е необходимо, за да се установят причините за безплодието, пише БГНЕС.

Баркалина и нейните колеги са използвали в своето изследване сперма от глигани, тъй като тя е сходна с човешката по състав, форма и активност. Учените са държали сперматозоидите в инкубатори заедно с кухи силиконови частици, докато те "не се залепят" едни за други.

В бъдеще изследователите планират да проверят как ще работят тези частици, ако те бъдат напълнени с необходимите вещества, а след това да повторят своя опит вече с човешка сперма. Те се надяват, че след няколко години този метод ще им даде възможност да определят причините за редките случаи на безплодие, а също така и да го лекуват, доставяйки медикаменти с помощта на "пощальоните"-наночастиците.