Ще лекуват Алцхаймер и Паркинсон с изкуствени невронни мрежи
Ще лекуват Алцхаймер и Паркинсон с изкуствени невронни мрежи / Thinkstock/Getty Images

Болести като Алцхаймер и Паркинсон ще могат да бъдат лекувани с помощта на изкуствено създадени в лаборатория невронни мрежи, пише технологичното издание "Уайърд".

Екип от университета „Рутгерс” в Ню Йорк публикува своето изследване по темата в специализирания журнал „Природна комуникация”. Учените са инжектирали успешно изкуствено създадени невронни мрежи в увредени мозъчни тъкани на мишки. Усъвършенстване на този процес може да помогне при лекуването на болестите, като сега постигнатото е "обещаващо платформа", по думите на авторите.

Със светлина лекуват Алцхаймер

Те наричат процеса "изграждане на триизмерно скеле" и той има няколко етапа. Най-напред невроните биват създавани в лаборатория.

За целта стволови клетки биват третирани с протеини. Получаващите се неврони растат в рамките на микроскопично "скеле" от полимерни тъкани, а вече готовата мрежа бива инжектирана в повредените мозъци на мишките.

Съставка на бирата предпазва от Алцхаймер и Паркинсон

Изследователите са установили, че тези мрежи имат около 40% по-голям шанс да оцелеят, отколкото отделните неврони.

"Това е обещаваща нова платформа, която може да превърне трансплантацията на неврони в работещо лечение за много болести, които водят до дегенерация на нервната система", пишат от екипа.

Източник: БГНЕС