Щафета за живот (СНИМКИ)
Щафета за живот (СНИМКИ) / DarikNews.bg, Радка Минчева

Щафета за живот и подписка за превенция и по-строги наказания за нарушителите на пътя тръгна от Разград днес.

На площад „Възраждане" в града на флашмоб под наслов „Стига смърт на пътя!" се събраха над 100 деца, младежи и възрастни. Пред тях мъката си първа сподели майката на загиналия във Варна при катастрофа Никола Терзиев - Анелия Терзиева.

Щафета за живот (СНИМКИ)
netinfo

Тя символично предаде щафетата за живот именно на Варна. Идеята е щафетата да бъде предавана от град на град, като навсякъде остава по 3 седмици, през които се организира инициатива, свързана с безопасността по пътищата и насочваща внимание към петиция, също тръгваща от Разград. Целта е гражданското общество, заедно с местната и централната власт, да работи за превенция и промяна на законите. „Ако България не се събуди, младите хора ще продължават да мрат по пътищата", сподели покрусената майка.

Щафета за живот (СНИМКИ)
netinfo

След нея към отговорност зад волана призоваха двама автомобилни състезатели - Красимира Стоянова и Румен Костадинов. Те апелираха към младите хора да не се състезават по пътищата, а по пистите.

Подкрепа за инициативата изрази и управителят на Съюза на българските автомобилисти в Разград Живко Каспаров.

Щафета за живот (СНИМКИ)
netinfo

Организаторите на събитието Полина Иванова от сдружение „Да бъдем хора" и адвокат Калоян Монев призоваха присъстващите към минута мълчание в памет на жертвите на безсмислената война по пътищата, да запалят свещичка и поставят цвете пред табло със снимки от тежки катастрофи.

Над 100 човека се включиха в подписката, която скоро ще се превърне и в интернет петиция. В нея основните искания за промени в Закона за движение по пътищата са свързани с младите шофьори: въвеждане на отличителни знаци за тях, видеорегистратор, пълна забрана за употреба на алкохол при шофиране, обучение в автомобилните школи при тежки условия - при дъжд, сняг и през нощта, пробационен срок от 2-3 години, в който да шофират с придружител .

Щафета за живот (СНИМКИ)
netinfo

"Това са малки неща, но може да преобърнат ситуацията към добро", категоричен бе адвокат Калоян Монев.