Шпигел: Младежи ще се опитат да разбият мита за страната ни в Германия
Шпигел: Младежи ще се опитат да разбият мита за страната ни в Германия / netinfo

Германски младежи ще прекарат две седмици в България и Румъния в опит да разбият представите за двете страни в Германия. Това съобщава списание "Шпигел" в електронното си издание. Проектът е на студентската агенция за политическа комуникация "Политикфабрик" ("Фабрика за политика") към Свободния университет в Берлин.

"Кражби на коли, просяци, корумпирани полицаи, всички мъже ходят небръснати" - такива са клишетата за България и Румъния, които от 1 януари са членове на Европейския съюз, но както и по-рано, почти никой не знае нищо за живота и всекидневието им, пише списанието.

Студентската агенция "Политикфабрик" предвижда 18 младежи на възраст между 16 и 28 години, избрани от специално жури, да прекарат две седмици в България и Румъния. Пътуването им ще започне на 20 юли. Те ще разказват по телефона и в интернет за преживяванията си.

Проектът е под егидата на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и на румънския му колега Адриан Чарояну, а част от разходите са поети от фондация "Роберт Бош".