Шесто издание на Международния младежки фолклорен фестивал
Шесто издание на Международния младежки фолклорен фестивал / netinfo

Шестото издание на Международния младежки фолклорен фестивал стартира вчера в Приморско. 17 фолклорни ансамбли ще представят характерни костюми, музика и танци от 11 страни на света.

„Очакваме много добри изпълнения и фестивалът да надмине по блясък миналогодишния, който беше много силен. За първи път тази година в него ще участва и фолклорен ансамбъл от Македония, който се надяваме да ни сюрпризира със сериозни изпълнения”, сподели Таня Димитрова, един от организаторите на фестивала. Тя уточни, че подборът на участниците е направен много внимателно. Ансамбълът от Русия е по договор с Министерството на културата на Московска област. Поканен за участие е ансамбъл „Сувенир” от Воскресенск, който е и тазгодишният гранд призьор на Московския фолклорен фестивал, един от най-авторитетните форуми в Подмосковието.

Ансамбъл „Габровче” и вокална група „Чучулиги” са гранд призьори за фолклорна група и за танцов ансамбъл от тазгодишния фолклорен фестивал в София.

Всяка държава-участничка на фестивала в Приморско ще представи характерен танц от своята страна. Фестивалът няма конкурсен характер. Въпреки това всяка година в първия фестивален ден всички участници излизат с най-силния си танц. Наградите за участниците са грамота и статуетка.

Фестивалът започна вчера с дефиле на участниците, които, облечени в национални костюми, преминаха по централните улици на града, като бе официално открит от заместник- кмета Атанас Стойчев и председателя на „Асоциация български фолклор” Димитър Тодоров.

Всяка вечер от 20 часа любителите на фолклорното изкуство могат да се любуват на фестивала, концертните им изява ще се провеждат на лятната естрада в центъра на Приморско. Концертните изяви на седемнайсетте ансамбъла ще продължат до 31 август. Заключителният концерт в последния ден ще бъде официален завършек на VІІ Международна академия на изкуствата, която стартира на 7 юни тази година и премина през 9 сесии.