Шестима родни изследователи тръгват към Антарктида с кораба Ахилес
Шестима родни изследователи тръгват към Антарктида с кораба Ахилес / БГНЕС
Шестима родни изследователи тръгват към Антарктида с чилийския кораб Ахилес
75871
Шестима родни изследователи тръгват към Антарктида с чилийския кораб Ахилес
  • Шестима родни изследователи тръгват към Антарктида с чилийския кораб Ахилес

Участниците в 23-ата българска антарктическа експедиция ще се включат в световните изследвания, свързани с климатичните промени и глобалното затопляне. Това стана ясно от думите на проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на експедициите, след като получи националния флаг от президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава коментира, че участието на родните изследователи издига авторитета на българската наука.

На 7 ноември заминават първите 6 участници с чилийския кораб "Ахилес", който разполага с необходимата техника за експедиция, поясни проф. Христо Пимпирев:

„В базата няма никой, те ще бъдат първите, пристигнали там. Това е много рискована операция, стискаме им палци".

След като президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг на участниците, той подчерта, че 23-ата българска експедиция ще допринесе както за развитието на световната наука, така и за родната:

„Участието на български учени във всички етапи на международния проект за изследването на климатичните промени в района на Южните Шетландски острови издига много авторитета на родната наука".

Алпинистът Дойчин Боянов разказа за целите и трудностите по време на предстоящата експедиция:

„Предстои ни да изкачим едни върхове, които са девствени, не са изкачвани. Има доста голяма вероятност най-високият връх на остров Ливингстън да не е изкачен. Това е големия иглен връх, достъпът до него е най-труден. Ние все още настройваме нашия тактически план, има вероятност и по море да стигнем, и по сушата, където опасностите няма да са по-малко, тъй като има изключително агресивни ледници".

Проучванията на ледения континент са част от подготовката за световната среща, свързана с промените в климата, която ще се проведе през 2015 година в Париж.