Шести конкурс-надпяване С песните на Вълкана Стоянова
Шести конкурс-надпяване С песните на Вълкана Стоянова / netinfo

Шестият конкурс-надпяване “С песните на Вълкана Стоянова”, посветен на 85-та годишнина на именитата тракийска изпълнителка, ще се проведе днес в читалище”Просвета” в град Стралджа. Откриването на конкурса ще бъде в 10 часа, а галаконцертът на наградените ще се състои от 20 часа на откритата сцена в местността Мараш.

Очакват се изпълнители на народни песни от цялата страна. Досега са получени близо 30 заявки. Жури в състав Михаил Букурещлиев – председател на Съюза на музикално-танцовите дейци, Крум Георгиев – председател на Обществото за фолклор, Ирина Славчева, Тончо Тончев и Тодор Тодоров ще определят най-добрите певци. На галаконцерта на лауреатите кметът на общината Митко Андонов, съгласно решение на Общинския съвет, ще обяви Вълкана Стоянова за почетен гражданин на Стралджа.

Конкурсът-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова” е учреден през 1995 година по инициатива на хореографа Тончо Тончев. Още в първото си издание привлича десетки изпълнители на народни песни от цялата страна и ангажира вниманието на фолклористите. Реализацията на конкурса има за цел да засвидетелства дълбока признателност към голямата народна певица, родена в с.Люлин, община Стралджа, да съхранява и популяризира уникалното песенно наследство на Вълкана Стоянова, да открива и стимулира млади дарования в областта на народното певческо изкуство.