Шест години след трагедията в „Индиго”
Шест години след трагедията в „Индиго” / netinfo

През 2001 година на този ден при нещастен случай в столичната дискотека "Индиго" загиват 7 деца между 10 и 15 години.

В 18.30 ч. около 600 деца напират да влязат в дискотека "Индиго". След минути вратите внезапно се отварят, под напора на тълпата 24 деца са смачкани, 7 от тях умират. Причината за смъртта е задушаване.

Едно от децата умира на място, четири - по-късно в “Пирогов”, и две - в Първа градска болница.

Делото за трагедията в дискотека „Индиго” продължи пет години. Миналият ноември Софийският градски съд призна за виновен по делото бившия началник на Комисията за младежта, физическото възпитание и спорта- Цвятко Барчовски, за сключването на сделка с кооперация "Ялта" и за това , че е отдал под наем стадион „Юнак”, който е публична държавна собственост. Осъден е на три месеца условно и 1 500 лева глоба.

Бившият главен архитект Стоян Янев бе признат за невинен.
Шест години след трагедията в Индиго
netinfo

В "Индиго" загинаха:

Виктория Миркова-10 г.

Димитър Андреев-13г.

Елена Спандониева -13г.

Кристина Кабакчиева-13г.

Любомира Захариева -13г.

Мадлен Николова - 14г.

Цветелина Ралчовска -14г.

Управителят на кооперация "Ялта" Красимир Илиев бе признат за невинен по обвинение за бездействие при инцидента с "Индиго", управителят Ангел Николов на дискотеката бе признат за виновен за това, че с бездействие не е осигурил условия на безопасност пред входа заведението и по този начин е причинил по непредпазливост смърт на повече от две деца.

Николов е осъден да заплати и 30 000 лева на Марияна Тодорова. Той се освобождава от наказателна отговорност и получава административно наказание глоба в размер на 3 000 лева.

Според съда портиерите на дискотеката Ари Силаги и Георги Василев са невинни.