Шедьоври на Канова в римската „Вила Боргезе“
Шедьоври на Канова в римската „Вила Боргезе“ / Снимка: ProntoSofia

250 години след раждането на гениалния скулптор Антонио Канова, петдесет негови творби ще бъдат показани в „най-красивата вила в света“, както той е определял римската „Вила Боргезе“ (Villa Borghese).

Изложбата може да бъде видяна от 18 октомври до 3 февруари, съобщи ПронтоСофия. Тя е под патронажа на президента на Републиката. Името на експозицията е „Канова и Венера победителка“ - подобно на творбата, която неотдавна навърши 200 години. Изложбата е уникална по характера си, тъй като събира на едно място прекрасните творби с абсолютния шедьовър - скулптурата на Паолина, намираща се в галерията „Вила Боргезе“. Тя се смята за „иконата“ на римската галерия, която Канова извайва след продажбата от страна на Камило Боргезе на Наполеон на древната колекция, която днес е ядрото на гръцко-римската колекция на Лувъра. Изложбата проследява, от една страна, сложните отношения между Канова, принц Камило Боргезе и семейство Бонапарте. От друга - разказва различни етапи от кариерата му.

Акцентът е поставен и върху непрекъснатото пресъздаване в края на 80-те години на XVIII век на темата за Венера под формата на рисунки, картини, скици и др. Сред изложените картини присъстват „Три грации“ (Tre Grazie) от Ермитажа, „Naiade" от нюйоркския Метрополитън Мюзиъм, „Спящата нинфа“ (Ninfa dormiente) от лондонския Victoria&Albert Museum, „Amore e Psiche stanti" от Лувъра. Определян като „модерен класик“, Канова бива сравняван - а според някои той дори надминава - с перфектните класически скулптори. Много от творенията на Канова, изложени през 1808 г. без означителни табелки в едновремешния Наполеонов музей (който сега се нарича Лувър), са били взети за част от древните статуи, изложени в съседната зала.