СГХГ представя ретроспективна изложба на Тома Трифоновски
СГХГ представя ретроспективна изложба на Тома Трифоновски / СГХГ

Софийската градска художествена галерия ще представи ретроспективна изложба на Тома Трифоновски по повод 75 години от рождението му. В експозицията, която се открива на 16 март от 18:00 часа, ще бъдат показани над 60 живописни произведения, бележещи различни етапи от творческия път на художника.

Тома Трифоновски навлиза в българския художествен живот през 70-те години и участва активно в него до края на живота си. Творчеството му съчетава традициите на православната иконопис с модерна образност и колорит. Дарик Радио има честта да притежава работи на Тома Трифоновски, който участва в първото издание на традиционния пленер "Звук и цвят" през 1999 година.

Изложбата е с картини на СГХГ, НХГ, художествените галерии в Плевен, Сливен, Смолян, Димитровград, Враца и частни колекции.

СГХГ представя ретроспективна изложба на Тома Трифоновски
netinfo

Тома Трифоновски е роден в село Драничево, Гърция на 17 февруари 1937 година в семейство на българи. Като дете на емигранти по време на Гражданската война през 1948 е изведен от Гърция и е живял в детски домове в Чехия и Унгария. Завършва средното си образование в Будапеща. През 60-те години семейството идва в България и се установява в Плевен.

През 1966 Тома Трифоновски завършва ВИИИ "Н. Павлович" - София, специалност Декоративно-монументална живопис. До средата на 80-те години живее и работи в Плевен, а в периода 1986 - 1999 - във Враца. През 1999 Тома Трифоновски се установява в София, където твори до смъртта си през 2010.