СЕМ преизбра Уляна Пръмова за генерален директор на БНТ
СЕМ преизбра Уляна Пръмова за генерален директор на БНТ / netinfo
Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Уляна Пръмова за генерален директор на БНТ с 9 гласа.

Уляна Пръмова е родена на 21 юли 1952 г. в София. Завършва френска гимназия в столицата, италианска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и гръцка филология в държавния университет в Атина. Владее френски, италиански, гръцки, руски, английски и немски език.

Започва кариерата си като международен редактор в Българската национална телевизия (БНТ). Била е водещ на информационните емисии "Днес" по Втора програма на БНТ и "24 часа" по Канал 1, отговорен редактор на "По света и у нас" и ръководител на новинарски екип в БНТ.

Работи като кореспондент на БНТ и БНР в Женева и във Виена, сътрудничи на в."Отечествен фронт".

През 1992 г. е журналист в излизащия по това време в. "Континент". Скоро след това се завръща в БНТ и отново напуска, за да създаде новините в телевизия "Ден". За кратко е управляващ директор на телевизия Би Би Ти. От 30 юли 2004 г. е директор на дирекция "Информация" в БНТ.

На 24 септември 2004 г. е избрана за генерален директор на БНТ. За поста е предложена от Управителният съвет на Съюза на българските журналисти.

От 6 април 2005 г. е член на Управителния съвет на Съюза на българските национални електронни медии (СБНЕМ), учреден същия ден.

Уляна Пръмова е омъжена с две дъщери - Мария и Марта. Съпругът й Климент Пръмов е дипломат.