СЕМ даде зелена светлина за радио в Кърджали, ВМРО ще обжалва
СЕМ даде зелена светлина за радио в Кърджали, ВМРО ще обжалва / снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) гласува лиценза на Радио Кърджали с четири гласа „за". Станцията на националното радио ще стартира в началото на следващата година. Предложението за радиостанцията предизвика широка полемика в обществото.

СЕМ е изискал цялостна програма, представена от БНР, каза председателят на органа Георги Лозанов. „Предишния път имах категорично мнение, че съм против излъчване на цялостна програма. Сега с представянето на 3-часова програма, нямам основание да съм против това. Програмата ще се излъчва в ефир 3 часа през първата година, и поетапно ще се увеличават часовете на 6 и 9, до 18 часа до 2019г.", заяви Лозанов.

Издаденият лиценз е за българска програма, чиито пълен обем ще е 18 часа, като от 2016 година започват създаване на 3-часова програма, а с годините ще се увеличат до 18 часа до 2019 г. През останалото време извън тези 3 часа ще се препредава създадената в момента програма "Хоризонт" на БНР и създаваната и разпространявана програма на Радио "България", която има емисии на турски език. До запълването на тези 24 часа ще има и излъчване на турски език, което ще е на части и няма да заема цели пълни 3 часа без прекъсване, а общото излъчване на турски за 24 часа ще е 3 часа ефирно време.

ВМРО ще обжалва днешното решение на СЕМ, с което БНР получава лиценз за Радио Кърджали. Това съобщение разпространи пресцентърът на партията. В съобщението се посочва, че решението на СЕМ е взето от четирима от членовете, част от които са с изтекъл мандат. От партията напомнят още, че предложението на БНР за лиценз е правено без обществено обсъждане. Според ВМРО така "българските данъкоплатци ще бъдат задължени да дават пари за нещо, с което не са съгласни и което обслужва интересите на ДПС и Турция".

Преди две седмици, когато СЕМ заседава по темата, представители на ВМРО протестираха. На заседанието тогава, регулаторът трябваше да реши дали да даде лиценз на БНР за регионална програма в Кърджали, обхващаща и област Смолян, в ефира на който да се излъчват предавания на турски език. Тогава СЕМ отложи решението и даде срок от 2 седмици на БНР, за да представи концепция за 18-часова програма.

Източник: Фокус