Седем творчески съюза срещу плоския данък
Седем творчески съюза срещу плоския данък / netinfo

Седем творчески съюза изразяват притеснението си от въвеждането на плосък данък у нас в обща декларация, изпратена до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и министъра на културата. Декларацията е подписана от председателите на съюзите на българските филмови дейци, на артистите, на писателите, художниците, композиторите, преводачите, архитектите.

Членовете на тези съюзи са притеснени от решението на правителството да бъде въведен плосък данък, тъй като това е свързано с отпадане на облекченията / нормативно признатите разходи и необлагаемите доходи / за хората с т.нар „свободни професии” -.

„Подкрепяме опита да се предприемат сериозни мерки срещу сивата икономика, но предприеманите действия имат и негативна страна - ще доведат до драстично намаляване на доходите на хората на творческия труд”, пише в декларацията.

В нея се посочва също, че голяма част от хората на изкуството разчитат предимно на хонорарите, които получават. Чрез тези данъчни промени те ще бъдат обречени на още по-голяма бедност, пишат членовете на творческите съюзи. Те завършват документа с думите: „Вярваме, че нашият глас на тревога и обида ще бъде чут”.