Сдружение иска пенсиите да стигнат евростандарта от 300 евро
Сдружение иска пенсиите да стигнат евростандарта от 300 евро / netinfo

За промяна в модела на изчисляване на пенсиите се обявиха пенсионерските организации към КНСБ и КТ „Подкрепа”, подкрепени от гражданско сдружение „Социална солидарност”. Те се обявиха против отделянето на средства от бюджетния излишък за пенсионерски почивки, а от четвъртък подновяват протестните събирания на площад „Александър Невски”, с които ще бъде поискана оставката на кабинета.

Начинът, по който правителството ще преизчисли пенсиите, отпуснати преди 1997 година, ще ощети пенсионерите с около 200 лева на човек, обясни Сашо Радев от сдружение „Социална солидарност”. Неговото предложение е всяка година на Нова година пенсиите да се осъвременяват, но към среден месечен осигурителен доход от последните 12 месеца. Радев предлага да се увеличи процентът за прослужените години – вместо 1% да станат 2%.

От сдружението настояват за минимална пенсия, която да бъде равна на минималната работна заплата и за нарастването й до европейския стандарт от 300 евро. Пенсионерските организации се дистанцираха от организациите на Цветан Минков и Сава Гърбузанов, като обявиха бойкот на заплануваните от правителството почивки и захранването на Сребърния фонд. „След 15 години ще ви кажат, че Сребърният фонд е изяден, защото ще бъде капитализиран от Шулева и Христова в частни предприятия”, каза Сашо Радев.

В четвъртък пенсионери от цялата страна ще поискат оставката на правителството.