Scorpions разтърсват София
Scorpions разтърсват София / снимка: БГНЕС
Scorpions разтърсват София
69011
Scorpions разтърсват София
  • Scorpions разтърсват София

Легендарните музиканти от Scorpions, оставили трайна диря в световната рок музика с почти полувековната си история, са за трети път столицата ни след идването си през далечната 1993 г. в зората на демокрацията и след разтърсващия си концерт преди три години.

От 20:00 часа столичната зала "Арена Армеец" отваря врати за хилядите фенове на немската банда, а тя от своя страна обещава грандиозно шоу, побрало в себе си десетки хитове. То е част турнето на групата „Rock N'Roll Forever", в което музикантите решиха да включат и София.

„Leave Me" е една от първите песни на немската формация, сътворена не много дълго след нейното създаване през 1965 година. Различното тук е, че фронтменът на бандата Клаус Майне, който на по-късен етап оформя уникалното в Scorpions, още не се е появил. До 1970-та година ролята на вокал се изпълнява от създателя на евъргрийн формацията Рудолф Шенкер.

През годините Майне се превръща в емблема на групата не само с гласа си, но и с текстовете, които пише. Целият му живот е отдаден на музиката. Той не се отказва от нея, дори когато губи гласа си след световното турне през 1981 г. За щастие, след две операции състоянието му се подобрява и с нови сили записва едни от най-здравите албуми на бандата "Blackout".

80-те години на XX век спокойно могат да се определят като „златни" за немската формация. Тогава Scorpions са на върха на славата си и създават едни от най-големите си хитове като „Make it Real", „The Zoo", „Blackout", „Rock You Like a Hurricane", „Big City Nights", „Still Loving You". Уникалното, което още в първите години от създаването на групата вещае световен успех, е фактът, че техните текстове са изцяло на английски език.

Единадесетият студиен албум на групата Crazy World, видял бял свят през 1990-та година, съдържа хита „Wind of Change" - единственият на формацията, стъпващ на първо място в чартовете в Германия. Това е една от най-великите песни на всички времена, а неин композитор е самият Майне.

Всеизвестно е, че една друга от вечните балади на немската формация „White Dove" повтаря музиката на една от най-успешните унгарски рок групи Омега. Още през 1969 година мелодията се ражда под името „Girl with the Pearls In Her Hair".

Малка подробност обаче е, че няколко години преди Scorpions да предвкусят успеха, който би им донесла тази мелодия, тя вече обиколи и нашите ширини, само че в изпълнение на сръбската рок формация Griva.

Scorpions са една от първите западни рок банди, които правят концерт в България след промените от 1989 г. През 1993 г. на националния стадион „Васил Левски" формацията събира повече от 60 000 души.

Следващите им две гостувания са като хедлайнери на Калиакра Рок Фест през 2005 г. и 2009 г. Година по-късно последва концерт през 2010 г. на столичния стадион „Академик", който гарантираше, че ще е последен, защото групата официално поставя край на своите турнета. Тази вечер обаче това твърдение се опровергава. Защото, както гласи посланието в един от хитовете на неотдавна появилия се на бял свят албум Humanity - бъдещето никога не умира. Не и за феновете на Scorpions.