Сбогуваме се с бившия премиер Димитър Попов
Сбогуваме се с бившия премиер Димитър Попов / снимка: БГНЕС
Сбогуваме се с бившия премиер Димитър Попов
83092
Сбогуваме се с бившия премиер Димитър Попов
  • Сбогуваме се с бившия премиер Димитър Попов

Днес се прощаваме с бившия министър-председател Димитър Попов. В резултат на протестите от есента на 1990 г. пада правителството на Андрей Луканов. След преговори между БСП и СДС Димитър Попов е избран за премиер.Той е първият некомунистически премиер в новата история на страната и заема поста от от края на 1990 година до края на 1991г. Парламентът почете с минута мълчание паметта на Попов в началото на пленарния ден.

Почина Димитър Попов - премиер в превратните 1990-1991 години

"За Бога, братя, не купувайте" - с тази реплика на повод първата либерализация на цените, довела до резкия им скок, ще остане в историята Димитър Попов. Докато е премиер, в началото на 1991 г., започват икономическите реформи.

Днес да се простят с него дойдоха вицепремиерът Ивайло Калфин и президентът Георги Първанов. Калфин описа Попов като „човекът, управлявал държавата, в момента, в който в държавата нямаше институции, когато не знаехме накъде вървим и когато беше един от малкото проблясъци на политическите лидери в България да потърсят съгласие с националния интерес".

Д. Попов: Решението за цените беше мъдро с риск народът да ни бойкотира

Първанов пък сподели, че Попов е бил мъдър и разумен държавник, човек с изострена памет, с много активна гражданска позиция, почтен, свестен човек.

20 години след като оглави правителството, в предаването „Междуредие" на Дарик той заяви, че голямата грешка на онези, които са започнали прехода в България, е била мисълта им, че той ще бъде направен за кратко време.