С военни почести погребаха загиналия в Лясковец спецполицай Емил Шарков
С военни почести погребаха загиналия в Лясковец спецполицай Емил Шарков / снимки: Sofia Photo Agency

Колеги и близки дойдоха на Боянските гробища, за да си вземат последно сбогом със загиналия като герой спецполицай Емил Шарков.

След едночасовото поклонение пред тленните останки на Шарков, на което присъства семейството му, както и цялото ръководство на МВР, спецполицаят бе положен в Боянските гробища като герой - с военни почести. Предстои идната седмица командосът да бъде награден посмъртно.

В знак на поклонение и уважение към полицая, изпълнил своя дълг в защита на децата, цветя и венци поднесоха кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова, председателят на общинския съвет Даниела Арабаджиева и директорът на СОУ "Максим Райкович" в Лясковец Николай Кожухаров.

Пропускът до гробищния парк се осъществяваше при засилен полицейски контрол, а по молба на семейството на Шарков, журналистите не бяха допуснати, предава БГНЕС.

С военни почести погребаха загиналия в Лясковец спецполицай Емил Шарков
netinfo

На 14 март в Лясковец, при неутрализирането на 53-годишния Петко Савов Петков, който откри огън при опит да бъде задържан, бе убит полицаят Емил Шарков. Други трима полицаи бяха ранени и впоследствие транспортирани във ВМА-София. Стабилно е тяхното състояние, на тримата са направени операции.

Савов се барикадира в дома си на 14 март в Лясковец и обсипа спецполицаите с куршуми. Причината - от 2010 г. пише жалби, че децата от близкото училище вдигали шум. Петков не е излизал от дома си в продължение на 4 години и е живеел там с майка си. При акцията Петко Савов Петков също бе ранен. В момента той е в реанимацията на Великотърновската болница.

Полицията вече задържа майката на Петков. Причината за задържането е, че по време на спецакцията на МВР по обезвреждане на нейния син, тя се е опитвала да заблуди униформените, че синът й е починал, с цел те отново да щурмуват къщата. Това е можело да доведе и до още жертви с оглед на тежкото въоръжение, което Петков е имал в дома си.

С военни почести погребаха загиналия в Лясковец спецполицай Емил Шарков
netinfo