С Великденски концерт стартира фонд за музикални и танцови легенди
С Великденски концерт стартира фонд за музикални и танцови легенди / cнимкa: Sofia Photo Agency

Благотворителен Великденски концерт под патронажа на френския посланик ще внесе първите средства във фонд за подпомагане на всички диригенти, певци, педагози и балетисти, които са на преклонна възраст и без финансови средства. Това съобщи проф. Жени Захариева, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Концертът ще бъде на 22 април в зала “България”. В него ще участват парижският младежки хор “Метриз сен-Луи дьо Гонзак” и хоровата формация “Децата на Орфей”, които ще изпълнят заедно под диригентството на Реми Гусо “Меса бреве” на Лео Делиб.

Това е първата серия от концерти, с които съюзът планира да попълва фонда, обясни проф. Захариева. По случай наближаващия празник 24 май 12-15 емблематични за българската култура личности ще бъдат предложени за персонални пенсии. Между тях са Екатерина Апостолова, проф. Елена Киселова, проф. Сава Димитров, Стоян Попов, Людмила Чешмеджиева, Любка Колчакова, Вили Казасян, Драгомир Ненов, Гроздан Христозов, Федя Лобанов. Това са хора, забравени от обществото, които “направиха физиономия на България пред света”, заяви проф. Захариева.

Първата ни задача сега е да преговаряме с общини и кметове за повишаване на заплатите на музикантите. След увеличението те получават не повече от 370 лв., каза още проф. Захариева. Тя изтъкна, че Съюзът е получил голяма методическа помощ от международната федерация на музикантите, на която е член от 2007 г.