С тържествен молебен стартираха честванията за 6-ти септември в Пловдив
С тържествен молебен стартираха честванията за 6-ти септември в Пловдив / DarikNews.bg, Дарик Пловдив

С тържествен молебен отслужен от Пловдивския митрополит Николай стартира честването на 131-та годишнина от Съединението на България и празника на град Пловдив.

На днешния 6-и септември, подобно и на предишния, в църквата "Света Богородица" в Стария град липсваше традиционното множество от миряни, чийто брой се губеше сред внушителното присъствие на официални лица, сред които кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на общинския съвет Савина Петкова, народни представители и съветници от различни политически партии.

В словото си пловдивският владика подчерта, че трябва да живеем в единство.

„Да пребъде вечен споменът за всички, отдали живота си за вярата, освобождението, единството, обединението, независимостта и благоденствието на България. В тези нелеки времена на изпитания, на несигурност и на страх се молим на Бог да дари нашия народ със сила и мъдрост, които да подпомогнат всички да преодолеят разногласията, противоречията и враждите", каза митрополит Николай.

"За мен този ден е резултат на десетки години борба в Пловдив за обединена и независима България. 131 години след този паметен ден сме горди, че сме жители на града, в който е извършено най-родолюбивото дело в новата ни история", заяви кметът Иван Тотев. По думите му, на днешния ден през 1885 година шепа революционери извършват този исторически акт, който отрича решенията на Берлинския конгрес и показва решимостта на предците ни да бъдат българи в Обединеното княжество.

"Готовността им сами да решават своята съдба намира широк отзвук в Европа и още тогава Пловдив е определен като „Градът на Съединението". 131 години след този паметен ден сме горди, че сме жители на града, в който е извършено най-родолюбивото дело в новата ни история. Наш дълг е да съхраним важния завет на Съединението и заедно уверени да вървим напред по пътя на утвърждаването на Пловдив като Европейска столица на културата, като пазител на духовността и историята, като модерен и проспериращ град с щастливи и достойни жители", каза още градоначалникът.

Миряните, които присъстваха на службата, споделиха, че са се помолили за здраве и просперитет на българския народ.

Веднага след тържествения молебен представители на общинската и областната управа, общественици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов, както и пред паметната плоча на загиналия за Съединението опълченец - майор Райчо Николов.

Честванията в Пловдив продължават с концерт на „Биг Бенд Пловдив", възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, представена от комитет „Родолюбие" и изложбата „Пловдив по пътя към модерния свят", посветена на историята на града от Освобождението през 1878 г. до втората половина на XX в.

Кулминацията на събитията е в 20:30 ч. на площад "Съединение", където ще има тържествена заря-проверка. Слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цецка Цачева.