С какви проблеми се сблъскват незрящите хора у нас
С какви проблеми се сблъскват незрящите хора у нас / снимка: БГНЕС
С какви проблеми се сблъскват незрящите хора у нас
82265
С какви проблеми се сблъскват незрящите хора у нас
  • С какви проблеми се сблъскват незрящите хора у нас

Липсата на достъпна среда, сложната процедура за осигуряване на безплатни помощни средства и ниската заетост остават основни проблеми за незрящите хора у нас. Te бяха поставени от ръководството на Центъра за рехабилитация и социална интеграция на хора със зрителни увреждания във връзка с отбелязването на Деня на белия бастун.

В повечето пешеходни зони и спирки все още липсват водещи линии, които показват най-безопасната за движение зона,обясни Йордан Младенов, директор на центъра.

Колкото до процедурата за отпускане на безплатни помощни средства, като бастун, тя е толкова сложна, че много хора се отказват да я използват. Едва 10 процента от незрящите у нас са трудоустроени, за разлика от Европа, където процентът варира между 25 и 35 на сто.

„В Италия например е ясно регламентирано, че всяко болнично заведение, частно или държавно, трябва да има в персонала незрящ физиотерапевт. Също така всяка фирма, частна или държавна, с централа над 5 линии, трябва да има незрящ телефонист. Тази професия не се практикува тук. Проблем е и професионалното ориентиране на младите хора в България, особено тези, които завършват училище - няма кой да ги консултира към каква професия да се насочат, какво да учат - което също според мен е проблем", добави той.