Високите хора имат по-малък риск от развитието на диабет и сърдечносъдови болести, но при тях се наблюдава по-голяма вероятност за заболяване от определени видове рак.
Това показва ново проучване, цитирано от американското издание „Tech Times".
Предишни проучвания вече показаха, че промените в ДНК, свързани с растежа, се отразяват на смъртността на по-високите хора. Според друго изследване с всеки 6,5 см височина смъртността от сърдечносъдови заболявания спада с 6%, но тази от рак се увеличава с 4%.
Петте навика, които най-често отключват рак
Според последното проучване увеличаването на височината на тялото е маркер за прием на висококалорийни храни и такива, богати на животински протеини през различни етапи на растежа на човека. Докато плодът е в утробата, програмирането на продължителността на човешкия живот може да се базира на протеините IGF-1 и IGF-2, както и на система между тях.
IGF-1 е основен регулатор на ефектите от хормоните на растежа при възрастни хора, докато IGF-2 се свързва с растежа в утробата.
„Нашите нови данни показват, че високите хора са по-чувствителни на инсулин и имат по-ниско съдържание на мазнини в черния дроб, което може да дава обяснение на техния по-малък риск от сърдечносъдови заболявания и диабет от втори тип", заяви проф. Норберт Стефан от германския Център за изследвания на диабета.
Екипът учени също така е открил, че активирането на системата на протеините IGF-1 и IGF-2 може да се свърже и с увеличения риск от различни видове рак, в това число - рак на дебелото черво, на гърдата и на кожата, заради постоянно активирания растеж на клетките.
Източник: БГНЕС