/ Thinkstock/Getty Images
Руснаците смятат, че тогава животът им бил по-хубав отколкото сега при Путин
Руснаците смятат, че животът им е бил най-хубав през епохата на Леонид Илич Брежнев и сега при Владимир Путин, според допитване на социологическия център "Левада", чиито данни цитира "Ведомости".

Почти една трета от анкетираните - 32%, са на мнение, че през управлението на Путин животът в Русия е по-добър от когато и да било през последните 100 години. За Брежнев - комунистическия вожд от 70-те и 80-те, са гласували 29% от участниците в анкетата, организирана по случай стогодишнината от февруарската революция в Русия.

Колко е одобряван Путин в Русия?

Полемиката около идеята руски закон да защити от обиди държавния глава е отразена в материал на "Комерсант", информира Би Би Си.

Според вестника при посещение на Вячеслав Володин, председателя на Държавната дума, в република Татарстан местен работник му предложил парламентът да приеме такъв закон, защото се усещал "информационен удар" срещу Владимир Путин. Володин с охота подкрепил идеята. Заявил, че в други държави има такива закони и за изказвания срещу Барак Обама например четирима души са получили сериозни присъди през 2015 г.

Според председателя на руския парламент Русия в този смисъл е "по-отворена, по-демократична" страна. "Пишат каквото си искат, говорят каквото си искат. Това е вече неотменима част от нашата култура", заявил той.

Всеки пети жител на Русия иска да емигрира извън границите на бившия СССР

Политологът Валерий Соловей предполага, че всичко това е подготовка за президентската кампания през 2018 г., защото властта усеща силни, дори оскърбителни критики към действащия президент. И предварително трябва да се защити от тях.

Според него всичко може да бъде сметнато като обида към президента. Дори ако някой напомни за негови неизпълнени обещания, ще може лесно да бъде осъден и наказан било с условно лишаване от свобода, или глоба, защото "всеки високопоставен руски чиновник иска да угоди на президента".
БТА