Русе изпраща 13-годишен пианист в Лондон
Русе изпраща 13-годишен пианист в Лондон / Община Русе

Фондация „Русе-град на свободния дух" подаде ръка на 13-годишния русенски пианист Николай Димитров, за да представи българската култура в Лондон. Фондацията финансира пътуването на възпитаника на училището по изкуствата и неговия педагог Даниела Кюркчиева до британската столица, където Николай ще има две престижни изяви.

На 12 март от 19 ч., по покана на Българския културен център в Лондон, младият музикант ще изнесе първия си самостоятелен рецитал в залите на българското посолство. Той ще представи програма от класически произведения на Бах, Шопен, Шуман и Панчо Владигеров и джаз импровизации. След концерта, който пианистът ще посвети на 55-годишнината на НУИ „Проф. Веселин Стоянов" , ще има творческа среща с него и преподавателката му.

На 13 март предстои най-вълнуващият момент за Николай - той ще има изява в прочутата зала „Роял Албърт Хол". Тази привилегия русенецът спечели с абсолютната си първа награда в Международния конкурс по пиано „Grand Prize Virtuoso" в Лондон. Той беше най-малкият участник във възрастовата група от 13 до 15 години, но получи максималната оценка от журито. На гала концерта Николай ще изсвири „Импромптю" от Шопен, след което ще получи и своето отличие. Русенският седмокласник от училището по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов" е единственият българин, спечелил награда в конкурса.

Това е поредното признание за таланта на младия пианист, който в края на миналата година направи уникално представяне на сцената на „Карнеги хол" в Ню Йорк. Там той свири два пъти в една вечер - индивидуално и като дуо с Йоана Делимаркова, и изнесе концерт заедно с партньорката си в българското консулство. Пътуването му до Ню Йорк отново бе подпомогнато от Фондация „Русе-град на свободния дух", която е припознала Николай Димитров като едно от „Лицата на Русе".

Други новини от Русе