Родопската гайда е спасявала и човешки живот
Родопската гайда е спасявала и човешки живот / Dariknews.bg, Адриан Кулев, Пловдив

Родопчани създадоха "101 каба гайди" и в Ню Йорк. Звукът на родопската гайда се преподава в българското училище в Ню Йорк, съобщи създателят на оркестър "101 каба гайди" в Смолян Костадин Илчев. Съставът отвъд океана е наречен "101 KABA GAIDI-New York" и е основан от смолянчани в Америка.

Родопската гайда е спасявала и човешки живот, твърди Костадин Илчев, преразказвайки действителни събития с осъден на смърт и помилван виртуозен гайдар. Изпълнители на каба гайда от България и чужбина се събират днес на традиционното Гайдарско надсвирване в с. Гела.

Десетки български гайдари и изпълнители от САЩ, Швейцария и Шотландия ще се включат в 13-то издание на фестивала на каба гайдата.

Родопската диаспора отвъд океана е пренесла каба звука

Родопската диаспора отвъд океана е пренесла каба звука с изработени в Родопите каба гайди.

"101 KABA GAIDI-New York" е създаден от възпитаници на смолянската гайдарска школа, живеещи в Америка. Името е дадено със съгласието на създателя на смолянския състав Костадин Илчев. От него са изработени и гайдите, с които младежите в Ню Йорк свирят и преподават родопската музика на децата от Българското училище.

"Правят си концерти в Америка и Канада, всеки български празник там отбелязват с гайдите", обяснява учителят им Костадин Илчев. Той приготвя да изпрати поредната поръчка от родопски гайди за Нюйоркските 101 каба гайди, чиито изпълнения засега слуша само по интернет. "Руфинка болна легнала" и гайди по американски сцени и импровизирани авеню изпълнения могат да се видят във видео клипове в глобалната мрежа.

Най-добрите каба гайди могат да се изработят само от гайдари

Най-добрите каба гайди могат да се изработят само от гайдари, обяснява Илчев. Част от майсторлъка е пресъздаването на неповторимото каба звучене и тембър на родопската гайда, а обикновен занаятчия не може да настрои инструмента.
Костадин Илчев е свирил в знаменития оркестър "100 каба гайди" от 60-те години на миналия век под ръководството на Апостол Кисьов. По-късно основава "101 каба гайди", чиито изпълнители днес наброяват над 130. За него е доказано, че е гайдар рекордьор. Оркестър "101 каба гайди" е в основния състав на изпълнението на 333 гайдари, което бе вписано в книгата на рекордите на Гинес.

Всяка година в "101 каба гайди" пристигат нови млади попълнения

Изключително голям е интересът на младото поколение към каба гайдата според Илчев. Всяка година в "101 каба гайди" пристигат нови попълнения от момчета и момичета, които искат да се учат да свирят. Цялата му фамилия също е музиканти. Семейният състав от певици и гайдари приближава оркестров формат и продължава до внуците и внучката, които също владеят каба гайдата като инструмент. Възпитаници на Илчев продължават традицията на каба гайдата на различни места в страната и чужбина. Някои от учениците на Илчев са открили школи по каба гайда в читалища в столицата.

Звукът на родопската гайда ще господства и днес на върховете край с. Гела.

Над 15-хилядна публика се очаква да пристигне за събора - надсвирване. Участниците са разделени в три възрастови групи - до 14 г., от 15 до 20 г. и над 20 г.
Регламентът допуска и музиканти с джура гайда, но задължително трябва да се изпълнява родопска музика.

В конкурса ще участват и камерни гайдарски състави.

Източник: БТА