Родопчанка разпространява кукерите по цял свят
Родопчанка разпространява кукерите по цял свят / Дарик

Смолянчанката Дора Янкова е нарисувала хиляди кукери, като нейни произведения има в домове на всички континенти на земното кълбо.

Тя рисува от години, като най-често подарява кукерите на своите гости. Била е детска учителка, а втората й специалност е рисуването, което е и страстта й.

„Хиляди кукерски маски съм нарисувала, защото посрещах стотици гости в моята къща. Подарявала съм, и където съм ходила по света на гости също съм им рисувала и дарявала кукери. В Америка няколко години съм била при сина ми, там на всички приятели, освен картини, съм подарявала и кукери да ги зареждат с положителна енергия", коментира Дора Янкова.

Началото започнало преди десетки години, когато те изградили своя дом в смолянския кв. „Райково" и решили със съпруга си да направят своя битова стая, като идеята е била, кукерите да гонят лошата енергия и да зареждат гостите с положителна такава. „Кукерските празници трябва да ги пазим и предаваме на поколенията, защото освен че зареждат, кукерите носят и настроение на хората. Народът ги чака с нетърпение да отиде да ги гледа, да се весели и да се зарежда", разказва още пенсионерката от Смолян.

Според нея, колкото е по-страшен кукерът, той по-добре гони лошата енергия. „Вмъквам различни цветове, най-вече червеното, защото е символ на здравето. Белият цвят е символ на дълголетието, зеленият е цвета на силата. И всеки цвят си има своето послание", добавя Янкова.

В дома си родопчанката е посрещала стотици туристи и официални лица от различни държави, които са посещавали Пампорово и Смолян. „ Българският народ сме наследници на толкова много неща, на толкова традиции и обичаи и с всички традиции съм ги запознавала гостите, които са идвали в моята къща", категорична е родопчанката.

Според Янкова, чужденците, първото нещо, което ги впечатлява е самото посрещане. „Всички сме облечени в народни носии, с пита, с мед, с бъклицата с ракията, с песните, със запознаването с различните традиции. С багрите, които виждат в нашия дом, халищата, козяците, носиите. Имам и други  различни носии, те се обличат и се снимат за спомен", разказва още Янкова.

Родопчанка разпространява кукерите по цял свят
netinfo