Рим посвети площад на художника Илия Пейков
Рим посвети площад на художника Илия Пейков / снимка: DarikNews

С официална церемония римски площад бе кръстен на прочутия български художник Илия Пейков. Площадът се намира в близост до световноизвестния киноцентър Чинечита, между улиците "Алберто Бури" и "Енцо Бенедето".

На церемонията присъстваха заместник-кметът на Рим по културната политика Силвио Ди Франча, българският посланик в Италия Атанас Младенов, близки на художника, видни представители на културата и изкуството, както и някои от поканените над 200 италиански колекционери, притежаващи творби на българския живописец.

Илия Пейков (1911-1988) се славеше като първия художник, който се бе посветил на изобразяването на Космоса далеч преди да започне неговото завладяване от човека. Критици и ценители го бяха нарекли "пионер на космическата живопис". Той е подарил своя творба на първия български космонавт Георги Иванов.

Приживе художникът бе удостоен с най-високата италианска държавна титла "Кавалер на Италианската република". През 1979 г. папа Йоан Павел Втори лично му благодари за дарена на Ватикана творба на космическа тема. Картини на Илия Пейков се намират в най-престижни музеи и частни колекции в Европа, САЩ, Латинска Америка и Близкия изток.

Бай Илия, както ласкаво го наричаха живеещите в Италия българи, стана първият председател на учреденото през миналия век земляческо дружество "Васил Левски". Край Колизеума отдавна се намира ларго "Асен Пейков", което е израз на признателност към автора на паметника на Леонардо да Винчи на едноименното международно летище в Рим.