Ричард Брансън дава 25 млн. долара за борба с глобалното затопляне
Ричард Брансън дава 25 млн. долара за борба с глобалното затопляне / netinfo

Самолетният магнат Ричърд Брансън обяви, че предлага награда от 25 милиона долара за този, който успее да измисли най-добрия начин за изчистване на атмосферата от вредните газове и борбата с глобалното затопляне.

Брансън обяви наградата в компанията на бившия американски вицепрезидент Ал Гор и британския дипломат Криспин Тикъл. Той заяви, че се надява сумата да подтикне хората към изобретателност и иновации с мисълта за спасяване на човечеството от саморазрушение.

“Хората създадоха проблема и затова трябва да го решат”, каза той на пресконференция, на която беше обявено началото на предизвикателството „Девствена Земя”. Брансън отхвърли предположението, че той като собственик на авиокомпания, е лицемерен като обявява наградата. Мога да приземя моите самолети днес, но това място ще бъде заето просто от машините на Бритиш Еъруейз, каза още той и посочи, че инвестира достатъчно средства в по-екологично гориво и двигатели.

Предложението за наградата ще тече пет години, а идеите ще се оценяват от жури, в което влизат Брансън, Гор и Тикъл, както и американските учени Джеймс Хенсън, Брайтън Джеймс Ловлок и австралийския еколог Тим Фланъри. Победителят трябва да предложи начин за премахване на въглеродните газове (1 милиард тона на година ) от атмосферата за 10 години. В началото на проекта ще бъдат изплатени 5 милиона долара от наградата, а останалите 20, в края. Ако не бъде определен победител, журито ще увеличи периода на състезанието.