Рестарт на процедурите инвитро. Проверка на NOVA показа, че клиниките вече работят почти на пълни обороти, а фонд „Инвитро” е в готовност да плаща за нови процедури. 

Според анализа на „Индекс на болниците" броят на родените бебета нараства. През изминалата година на бял свят са се появили с 271 бебета повече, заченати инвитро. Общо 1294 пък са родените деца, заченати през 2018 г. На фона на всичко това обаче, родители признават - темата продължава да бъде табу.

Малката Михаела е част от щастливата статистика в една от болниците – напук на карантината, от първи януари досега, в нея са се родили 850 бебета. Голяма част от тях - инвитро. Сега, близо два месеца след началото на пандемията, работата се връща както я наричат към „обичайната си лудница”:

„Фондът работи, нашите пациенти подават документи към него, а ние работим активно и даже това, което се събрахме и казахме е, че ще има време за всички, които са закъснели, или са били изостанали с процедурите. Ще съкратим и летните отпуски“, заяви д-р Георги Стаменов.

Заради забавянето в работата, пред кабинетите отново започват да се образуват опашки. 

Бебето на Йорданка Христова се ражда в разгара на пандемията, а това, което все още я мъчи, е фактът, че съпругът й не може да се прибере от Англия. Затова срещите с бебето преминават през социалните мрежи.

Христова призна, че първо решила да направи процедурата в Англия – където обаче й казват, че няма смисъл да опитва, тъй като вероятността за успех е малка. Тя обаче не се отказва, а записва час за преглед в българска клиника и хваща самолета за България.

„И стана – от първия път“, казва тя.

Тъй като е изпреварила карантината, Йорданка Христова не забавя процедурата си, а след това бременността минава без никакви усложнения.

Десетки хиляди пациенти също продължават да разчитат на инвитро процедурите, тъй като те са единственият им шанс за бебе. Статистиката не се изменя от години – над 200 000 са двойките с репродуктивни проблеми. На фона на всичко това обаче, през последната година броят на бебета, родени инвитро се увеличава.

„Красивото е, че наистина се раждат повече бебета и това са наистина безкрайно чакани деца, на щастливи родители. Защо са повече – първо, защото хората припознаха Фонда като голяма помощ и те не дават пари от джоба си. И второ, което не може да се отрече – самите центрове в България израснаха“, коментира д-р Стаменов.
NOVA