Ремонтират приюта за кучета в Сеславци
Ремонтират приюта за кучета в Сеславци / Дарик архив

Цялостен ремонт на общинския приют за кучета в Сеславци предстои да бъде направен в следващите месеци. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Пред сградата на общината тази сутрин се състоя протест на защитници на животни, предвождан от общинския съветник от Реформаторския блок Марта Георгиева.

Тя определи цялата дейност на "Екоравновесие" по отношение на приютите като една огромна лъжа. По думите й кучетата нямат достъп до вода, на малките животни не се купува специална храна, не се оказват ветеринарно-медицински грижи. Всичко това според общинския съветник е пагубно за животните.

Георгиева поиска оставката на ресорния зам.-кмет Мария Бояджийска и затварянето на приютите за кучета в столицата.

В отговор на критиките кметът Фандъкова подчерта, че Столичната община изпълнява програма за овладяване на популацията на бездомните кучета. През 2009 г. техният брой е бил около 9000, в следствие на последователната и отговорна политика на общината, сега бездомните кучета са под 4000.

Протест срещу кучешките приюти-концлагери

Общо в общинските приюти в Горни Богров, Сеславци и Лозенец в момента има около 2 хиляди кучета. Там се настаняват предимно агресивни животни, които не могат да бъдат оставени на улицата, каза кметът.

Фандъкова не отрече, че в приюта в Сеславци има проблеми. "Не случайно през миналата година прекратихме кастрирането на кучета в него и го преместихме в изцяло новата кастрационна клиника, която изградихме във "Връбница", посочи Фандъкоа. Кучетата са изведени от основната сграда в приюта в Сеславци, която е в лошо състояние. Там предстои цялостен ремонт с изграждане на видеонаблюдение.