Референдум за легализиране на абортите в Португалия
Референдум за легализиране на абортите в Португалия / снимка: Sofia Photo Agency
В Португалия започна кампанията за референдума за легализиране на абортите, насрочен за 11 февруари, предаде Франс прес.

Основна задача на привържениците и противниците на узаконяването на доброволното прекъсване на бременността е да убедят избирателите да участват в допитването по този въпрос, който в голяма степен е табу в обществото, посочва агенцията.

От няколко седмици насам се водят оживени дебати между медиите и много влиятелната в Португалия католическа църква. Някои от представителите на духовенството не се поколебаха да заплашат с "автоматично" отлъчване от църквата на онези, които подкрепят предложението. Привържениците на двата лагера обаче досега не са събирали по повече от 4000 души на митингите си.

Тази явна апатия дванайсет дни преди вота тревожи партиите и 17-те граждански движения, които се опасяват, че може да стане като на предишния референдум през 1998 г., когато негласувалите бяха 68 на сто, а противниците на легализирането на абортите взеха превес с малко повече от 50 процента от участвалите във вота.

За да има резултатът от референдума задължителен характер, в него трябва да участват повече от половината от всичките 8 400 000 португалски избиратели, вписани в

избирателните списъци. Последните социологически проучвания сочат отстъпление на поддръжниците на легализацията на абортите, въпреки че те продължават да имат превес с 38 на сто, срещу 28 на сто против. Много висок е процентът на португалците, които още не са решили как ще гласуват, както и на онези, които няма да участват във вота.