Рецепти от манастирската магерница събраха монаси
Рецепти от манастирската магерница събраха монаси / netinfo

В Русе излезе от печат сборник от рецепти "Манастирска магерница", в който се обобщава част от кулинарния опит, натрупан във вековете от българските и румънски монаси, съобщиха от Асоциацията "Еврорегион Данубиус".

Изданието е на три езика - български, румънски, английски. В него са включени типични рецепти за манастирската трапеза в региона "Русе-Гюргево", които са представени от отец Емилиян - игумен на скалния манастир край Русе "Св. Димитър Басарбовски", и от отец Никушор Пуфля - енорийски свещеник в църквата "Св. Георги" в Гюргево.

Сборникът е отпечатан по проект на Асоциация "Еврорегион Данубиус", по който се създава и представя българско-румънски трансграничен културен маршрут: "От Средновековния манастирски комплекс при русенското село Иваново и скалния манастир "Св. Димитър Басарбовски" през православните храмове на Русе и Гюргево до манастира в румънското село Комана".

Инициативата се финансира от програма ФАР - Трансгранично сътрудничество. Партньор по проекта е Окръжният съвет на Гюргево.

Преди завършването на проекта през ноември предстои да бъдат издадени дипляна и DVD на културно-историческия маршрут, както и да бъде направена електронна страница, която да представя и туристическата атракция "Празник край манастира".