Ракът, развиващ се бавно, може да се установи в предраков етап
Ракът, развиващ се бавно, може да се установи в предраков етап / netinfo

Онези ракови, заболявания, които се развиват бавно, могат да бъдат установени в предраковата фаза, това каза в рубриката “Доктор – ох, боли!”, осъществена с подкрепата на Actavis, проф. Захарий Кръстев, ръководител на Катедра по вътрешни болести, началник на Клиника по гастроентерология. При някои от раковите заболявания трябват седем години на едно предраково състояние, за да стане рак, обясни още проф. Кръстев. Защо в Америка смъртността от рак намалява и как се установяват раковите заболявания, които се развиват бавно, за да „се вземат мерки на време” можете да научите от интервюто на Ники Кънчев с проф. Кръстев:

Ще се излекува ли някога човечеството от рака?

Сигурно не, или ако се излекува от рака, ще дойдат други болести. Президентът Буш през януари 2007 г. за първи път обяви, че САЩ имат някакъв резултат в борбата с рака. Какъв е феноменът? Те са изчистили всички нови случаи, всички смъртни случаи и цялата комулация (сбор) на феномени, които влияят върху статистиката, които могат да дефинират точната цифра на смъртността от рака и за пръв път се вижда, че в САЩ има намаляване на смъртността от рака. Това е било 2006 г., защото Буш го обяви през януари 2007 г. Това се дължи на намаляване на честотата на рака на дебелото черво, защото той се развива бавно. Това е причината, защото да намериш рак, който се развива бързо, какво от това? „Бавният” рак може да бъде установен в предраковия етап със сериозни склингови програми, които не са толкова скъпи. Аз чистя гнездото. Ако човек в семейството има рак на дебелото черво, веднага всички негови братя и сестри се изследват и съответно веднага връщаме 10-25 години по-рано. Има строга система, има апарати, ендоскопи, колоскипи, вкарват се през дебелото черво. Седем години трябват на едно предраково състояние, за да стане рак. На три години да се изследват болните, унищожават се тези работи и може да се спаси човек.

Значи е особено важно да следим за рак, който се развива бавно, като рака на дебелото черво, за да се борим с него още в предраковата фаза.

Да, аз много благодаря за възможността да се обърна към хората и да кажа, че трябва да започнат да говорят за рака. Уплашените народи не смеят да споделят в семействата си, че имат такава болест.