Ракът на кожата се развива от стволови клетки
Ракът на кожата се развива от стволови клетки / Thinkstock/Getty Images

Изследователи наблюдаваха "на живо" раждането на рак при животно още от първата засегната клетка, а след това и по-нататъшното му разпространение в организма. Това се случва за първи път и може да помогне за по-добро разбиране на меланома - агресивният рак на кожата.

Изследванията, публикувани в четвъртък в списание Science, вероятно ще отворят и пътя за откриване на нови видове лечение, които ще са насочени към тумора, още преди да започне да се развива.

Учени създадоха имплант за борба с ракови клетки

"Голямата загадка е да се узнае защо клетки в тялото вече имат мутации, наблюдавани при рак, но не се държат като такива", отбелязва д-р Чарлз Кауфман, изследовател в лабораторията в детската болница в Бостън, водещ автор на изследването.

"Открихме, че ракът се отключва след активиране от канцероген или загубата на супресор на тумора, което може да възникне, когато една единствена клетка се върне до състоянието на стволова клетка", пояснява той.

Няколко гена се намесват в този процес, които биха могли да бъдат насочени към предотвратяване на възможността на рака да започне развитие, казват изследователите.

За това изследване, те са използвали риби зебра, важен модел за изследване, чиито ембриони са прозрачни, за да се види раждането на меланома. Всички риби, използвани в опита, са били генномодифицирани, за да станат носители на ракова човешка мутация, откривана в повечето бенки, и да са без потискащия тумори ген, наречен p53.

Авторите променят генетично рибата зебра, за да могат клетките да се осветят във флуоресцентно зелено, ако генът, наречен "крестан", e активиран. Това показва активиране на генетична програма, характерна за стволови клетки. Тези клетки, в известен смисъл девствени, биха могли да създадат всички тъкани и органи на тялото.

Обикновено тази програмата спира да работи след развитието на ембриона, но понякога се случва, по неизвестни все още причини, да се отключи отново в някои клетки.

"Понякога виждахме зелени флуоресциращи точки по някои от тези риби, и всички те, които проследихме, развиха в 100% от случаите ракови тумори", заяви Леонард Зон, директор на лабораторията за изследване на стволовите клетки в детската болница в Бостън, един от основните автори, работил за това откритие.

Мутирали клетки, способни да причинят рак, се крият с години в тялото

Изследователите констатират, че тези най-ранни ракови клетки са подобни на тези, които в стволовите клетки формират меланоцитите, които пигментират кожата.

Тази група от гени се активира и в човешкия меланом и 30-те риби зебра, при които е наблюдавано това явление, са развили меланом, обясняват учените. Според тях една клетка на десетки милиони, които се намират в бенките, се превръща в меланом.

Изследователите мислят, че откритието им може да доведе до разработването на нови генетични тестове, за да се определи дали заподозрените бенки могат да станат ракови и да се определи въздействие, за да им се попречи да еволюират в ракови.

Източник: БГНЕС