Ракът - лекуван като инфекциозно заболяване
Ракът - лекуван като инфекциозно заболяване / netinfo

Екип от учени в Ню Йорк казват, че ракът успешно може да бъде лекуван ако терапията ни е насочена срещу вирусите, които причиняват злокачественото заболяване.

PloS One сочи, че засегнатите от вирус клетки, могат да бъдат унищожени още преди да се изродят в злокачествени, посочва БГНЕС. Чрез радиоимунотерапия - маркиране на антитела с радиоизотопи и въведени в организма, се насочват към специфичния протеин - цел за антителата.

След това чрез радиоизотопа клетката бива унищожена. Поти 20% от злокачествените заболявания са предизвикани от вируси. Ярки примери за това са рак на черния дроб - хепатитен вирус В и С; рак на шийката на матката - Човешки папиломя вирус; лимфоми - Ебщайн Бар вирус. Неконтролираното размножаване на раковите клетки бързо надвишава възможностите за кръвоснабдяване.

Това води до смърт на клектите и излизане на вътреклетъчни антигени навън, което ги прави достъпни за антителата. А това ще осигури унищожаването и на неразрушените в близост клетки, смятат учените. Техният проект доказва ролята на радиоимунотерапията в борбата с рака.