Работна група ще подготви  нова наредба за ученическите екскурзии
Работна група ще подготви нова наредба за ученическите екскурзии / netinfo
Изцяло нова наредба за организацията на ученическите екскурзии подготвя министерството на образованието и науката, съобщи вицепремиерът Даниел Вълчев, който се срещна с Анелия Крушкова – председател на Агенцията по туризъм и представители на туристическия бранш.

Министър Вълчев посочи, че до месец трябва да има яснота за основните принципи в наредбата. В нея освен организацията на ученическите екскурзии трябва да бъде разписано и кой носи отговорността за тях, както и санкциите за неизпълнението на текстовете в наредбата.
Според Вълчев трябва да се прецени внимателно дали учениците могат да пътуват през нощта и ако има забрана за това, дали тя ще се отнася и за двайсетокласниците, които са пълнолетни.

На днешната среща е била обсъдена възможността бизнесът да участва при формирането на оценката на зрелостниците, които завършват професионални училища по туризъм. Според Даниел Вълчев това е свързано с нормативни промени, но има много логика в предложението.

Анелия Крушкова каза, че: „Браншът изрази недостиг на всякакъв тип кадри, но в крайна сметка по-високото заплащане със сигурност би задържало тези кадри, които имаме претенциите да са добре образовани в България”.

Според Вълчев: „Няма логика да построиш хотел за 10 милиона и да ти се досвидят 100 хиляди лева за обучение”.