Ясни са петимата финалисти в ПРОМЯНАТА 2015
Ясни са петимата финалисти в ПРОМЯНАТА 2015 / Нова тв

Фондация „Заслушай се", Сдружение „Ре-акт", Фондация "Здраве и социално развитие", Сдружение "Онкоболни и приятели" (Бургас), Спортен клуб "Twisted Jiu Jitsu" са петимата финалисти, които продължават в третия и най-важен етап на ПРОМЯНАТА 2015.

Равни образователни възможности за деца с увреден слух, интеграция на младежи от възпитателни институции чрез производство на велосипеди, ранно детско развитие на деца от ромски произход, психологично консултиране и арт-терапия за деца в семейства на онкоболни, борба със затлъстяването сред децата чрез спорт - това са каузите, за които финалистите в инициативата ще търсят ПРОМЯНАТА. Те ще имат възможността да реализират добрите си идеи и да дадат шанс за по-добро бъдеще на българските деца, като част от най-голямата социлноотговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change.

"Тази година има изключително силни и много интересни социални проекти. Има такива, свързани със сираци, с онкоболни деца, с ромските групи. Радвам се, че ПРОМЯНАТА ще даде шанс на тези социални предприемачи да осъществят идеите си и да направят живота на част от българските деца малко по-добър", коментира Ани Салич, посланик на инициативата.

„Кандидатите са страхотни хора с иновативни идеи, с които със сигурност ще подобрят живота на децата в България", допълни Аника Йохансон, мениджър по оценка на въздействиeто към фондация Reach for Change.

След броени дни проектите ще преминат в следващата фаза на конкурса - онлайн кампания, в която всеки може да подкрепи избрания от него предприемач чрез онлайн гласуване. Окончателното решение на журито и обявяването на победителя ще стане в началото на декември. Големият победител ще получи максималното финансиране от 30 000 лв., а останалите четири проекта - финансиране от по 7500 лв., като всеки от петимата финалисти може да разчита на менторска подкрепа, допълнителни обучения и консултации, медийно отразяване и популяризиране на своя проект.
Петимата финалисти бяха избрани от общо 296 проекта, кандидатствали в тазгодишното второ издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА. Те бяха сред 27-те проекта, преминали през първоначалната експертна селекция, и получиха възможност в продължение на два месеца да доразвият идеите си чрез серия от бизнес обучения, консултации, срещи с ментори и допълнителна подкрепа в Акселератора. В края на септември, след задълбочени интервюта с представители на Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change, бяха определени петимата финалисти в ПРОМЯНАТА 2015.

Първото издание на ПРОМЯНАТА (2014-2015) показа, че социалното предприемачество има сериозен потенциал за развитие у нас и даде шанс на 5 проекта да демонстрират реални резултати. В момента се реализира второто издание на конкурса, което съвсем скоро ще даде възможност на нови пет социални предприемачи да реализират социалните си идеи за подобряване живота и осигуряване на по-добро бъдеще на децата у нас.

Допълнителна информация за финалистите в ПРОМЯНАТА 2015

1. Фондация „Заслушай се"

Проблем

Децата и младежите с увреден слух заслужават да имат равен достъп до образование и информация за заобикалящия ги свят и да могат активно да комуникират със своите чуващи връстници, родители и учители.

Решение

Създаване на национален център за онлайн жестови и текстови преводи. Адаптиране и внедряване на съществуваща софтуерна платформа за осъществяване на 1. Жестов превод в ефир с помощта на облачни услуги, жестов преводач, смарт устройство и инсталирано мобилно приложение и 2. Превод тип говор-към-текст с помощта на специализирани хардуерни и софтуерни приложения и съдействие на редактор зад кадър, като подобни преводи са доказано най-полезни за деца, ученици и студенти.
Повече информация на: http://zaslushaise.bg/

2. Сдружение „Ре-акт"

Проблем

Трудната професионална и социална интеграция на младежи, настанени или напускащи коригиращи институции - Възпитателно училище-интернат (ВУИ) и Социално-педагогически интернат (СПИ).

Решение

Създаване на социално предприятие, в което младежи, напускащи ВУИ/СПИ да работят и да усвоят занаята по производство на велосипеди. Младежите ще придобият и умения за сглобяване и поддръжка на велосипеди, пласмента им, дизайн, методи за продажба и т.н.

Повече информация на: www.re-act.bg

3. Фондация "Здраве и социално развитие"

Проблем

Децата от ромската общност съставляват значителен процент от децата на България, но трудно се справят с изискванията на образователната система и не могат да получат развитие и социална реализация.

Решение

Модел за интегрирано развитие (МИР), който включва:

- Ранно детско развитие чрез изграждане на родителска компетентност у родители на деца 0-5 години и развитие на познавателни, езикови и социални умения у децата на 4-5 години, което е решаващ фактор за успех в образованието.

- Развитие на социални умения (12-18 г.) за отлагане на ранните бракове, избягване на рисковите поведения и успешна професионална реализация.

Повече информация на: http://www.hesed.bg/

4. Сдружение "Онкоболни и приятели" (Бургас)

Проблем

Децата от семейства с болен от рак родител живеят в стрес и страх от диагнозата и възможния трагичен изход, застрашени са от онаследяване на дефектния ген и семействата са в икономически нестабилно финансово положение, за да могат да инвестират в обучение на децата.

Решение

Грижа - психологично консултиране и арт-терапия за деца. Ще се оформят групи от деца до 16 години и от 16 до 18 години. Ще има опция за индивидуални кризисни консултации.

Информираност - повишаване на здравната култура на семействата и децата, осъзнаване на нуждата от ранна профилактика. Възпитаване на отговорност към собственото здраве. Работа в партньорство с джипи и КОЦ.

Заетост - арт работилнички. Чиракуване в социалното предприятие към сдружението и застъпничество за професионална реализация.

Повече информация на: http://cpf-burgas.info/

5. Спортен клуб "Twisted Jiu Jitsu"

Проблем

Търси се комплексно решение на един от най-сериозните (и с непрекъснато растящи нива) проблеми на децата в България - наднорменото тегло и затлъстяването, чрез интегрирането му в холистичен подход, включващ в себе си и много други допълнителни ползи.

Решение

Twisted Kids e програма, чрез която се изграждат не „слаби", а „здрави" деца - да си здрав е много повече от това да си слаб. Проблемът със затлъстяването се решава чрез комплексен подход, интегриращ ключови елементи за здравето на едно дете - физическа активност (с уникалните възможности на бразилското Джу джицу), здравословно хранене, изграждане на увереност и цялостна ценностна система, както и дълбочинна работа за промяна на семейната и училищната среда, с цел постигане на устойчиви резултати.

Повече информация на: www.bjj-bg.com/twisted-kids/