Янка Рупкина и Елка Константинова с отличия от президента
Янка Рупкина и Елка Константинова с отличия от президента / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Янка Рупкина и Елка Константинова с отличия от президента
54190
Янка Рупкина и Елка Константинова с отличия от президента
  • Янка Рупкина и Елка Константинова с отличия от президента

Петима дейци на културата получиха държавни отличия от президента Росен Плевнелиев. На церемония в Гербовата зала на „Дондуков”2 държавният глава награди с орден „Св. Св. Кирил и Методий” - огърлие народната певица Янка Рупкина и литературоведа Елка Константинова. Ордени „Св. Св. Кирил и Методий” - първа степен бяха връчени още на скулптура Александър Дяков и операторите Венец Димитров и Иван Варимезов.

На церемонията в Гербовата зала на президентството Росен Плевнелиев обясни, че по време на неговия мандат държавните отличия ще се връчват само на хора, които служат за пример на следващите поколения. Той каза: „Вие сте за пример на всички. Тези отличия със сигурност не са последните, които вие сте заслужили да получите. Но със сигурност са израз на една искрена и откровена позиция от държавата и нейното ръководство. Вие заслужавате, а ние можем само да ви стиснем ръцете”.

Един от отличените, кинооператорът Венец Димитров, призна: „В цялата ми творческа дейност ми е правило впечатление нещо, което някои го смятат за част от високия морал - това се нарича скромност. Искам да изразя моето мнение, а и мнението на други колеги, които са направили много за българската култура, че скромността трябва да остане за хората, които нямат други качества”.

Освен петимата дейци на културата Росен Плевнелиев награди и един доктор. Илия Попилиев получи медал „За заслуга” заради работата си в областта на кардиологията и спешната медицина.

Янка Рупкина и Елка Константинова с отличия от президента
netinfo