Първото джаз училище у нас с концерт в Стара Загора
Първото джаз училище у нас с концерт в Стара Загора / снимки: Dariknews.bg, Димитър Живков

Стара Загора ще е домакин на концерт с участието на млади музиканти. Те са възпитаници на първото джаз училище у нас, реализирано по проект "Джаз училище". Концертът е на 8 февруари от 19 часа в Регионална библиотека "Захарий Княжески", а публиката ще чуе интерпретации на теми Сони Ролинс, Телониъс Монк, Хърби Хенконк.

Повече от 3 месеца старозагорски ученици и млади музиканти от града на липите се учат как се свири джаз. 14 млади музиканти от Стара Загора, избрани чрез предварителен конкурс, изучават основите похвати и изразни средства на американското изкуство, като предложеното обучение е по пет инструмента - барабани, бас китара, пиано, китара и тромпет. Най-малкият ученик на джаз училището е 14-годишният пианист Деян Асенов.

"Въпреки че ни се искаше да приемем възможно най-голям брой кандидати, нямахме практическата възможност да го направим, тъй като бройката на приетите ученици все пак беше ограничена. Ето защо всеки преподавател пое обучението на двама или трима ученици по съответния инструмент", разказа създателят и ръководител на проекта Димитър Живков. Той допълва, че за разлика от Пловдив и София, например, Стара Загора няма собствена джазова среда. "В столицата и в града под тепетата има много млади хора - предимно студенти от музикалните академии, които се занимават с джаз. Освен това и на двете места има действащи, професионални джазови музиканти. В Стара Загора тези звена липсват. Въпреки това от няколко години в града се забелязва голям интерес към този музикален стил - пример за това са стартиралите през 2009 г. ежемесечни концерти Live Zara Jazz, появилите се през 2010 г. първи джазови клубни вечери в Стара Загора - Il Mondo Jazz Nights, както и фестивалът „Джаз Форум", чийто дебют беше миналата година. Изводът, който направих за себе си е, че в града има хора, най-вече млади, които искат да се занимават с джаз, но липсват професионални преподаватели, които да ги обучат, и среда, в която да се развиват. Ето защо направих проекта "Джаз училище", сподели още Живков.  

Преподаватели по проекта са известни български джазмени - тромпетистът Михаил Йосифов, пианистът Мирослав Турийски, китаристът Николай Карагеоргиев, бас китаристът Александър Леков и барабанистът Младен Димитров.

Първото джаз училище у нас с концерт в Стара Загора
netinfo