Първият освободен град празнува в присъствието на президента
Първият освободен град празнува в присъствието на президента / netinfo
„Силно съм впечатлен и дълбоко съм респектиран от това, че на всяка крачка в Свищов лъха дълбока признателност към онези, които преди 130 години без да се колебаят в един миг са дали живота си за свободата”, каза в словото си снощи в Свищов президентът Георги Първанов. Той присъства на тържествата, посветени на 130 годишнината от Освобождението на Свищов.

"Над 800 души са се хвърлили в тъмнината, за да имаме днес светлина. Видях, че младите знаят и помнят историята ни, а това е гарант, че нашата нация има бъдеще”, заяви президентът.

Жители и гости на Свищов се събраха снощи в местността „Паметниците”, за да отпразнуват годишнината от освобождението на първия град в България.

Президентът бе посрещнат с почетен караул и тържествен марш. Пред братската могила бе отслужена заупокойна молитва и благодарствен молебен. В знак на признателност към войните, дали живота си за свободата, цветя и венци поднесоха десетки жители и гости на града. Държавният глава се поклони пред паметника на Цар Освободител и посети обновената експозиция в музея на брега на Дунава.

Малко преди 22 часа Георги Първанов и кметът на Свищов Станислав Благов откриха светлинната композиция “От тук изгря свободата”. Паметникът-символ на преминаването на руските войски бе осветен от прожектори с цветовете на българския трибагреник.