Първата хлебна къща в Габрово
Първата хлебна къща в Габрово / снимкa: Sofia Photo Agency

Първата Хлебна къща „Св. Христофор" - "Хляб и изкуство за духовно социално възраждане" ще бъде открита на 27 декември в Габрово. Това каза за Дарик председателят на Международния съвет на самодейните средища Надежда Савова.

Хлебната къща ще вдъхновява преоткриването на православните ценности и всекидневното прилагане на християнството между младите хора. Ще бъдат организирани вечери за колективно месене и декориране на хляб (обредни и типични местни хлябове) и печенето му в пещта на къщата. Ще се провеждат християнски дискусии, сварвани с хляба на причастието и редовната подготовка на тялото и духа за християнското тайнство.

Хлябът ще има и еколкогична роля и ще обучава относно правилното хранене и земеделие чрез дейности около местния уникален сорт пшеница „лимец".

"Концепцията на хлебната къща е вече познат световен модел и ще си партнира с другите 6 страни, където в момента се сформират такива къщи чрез мрежата на Международния съвет на самодейните средища по модела на първата в Габрово", каза още Надежда Савова. Хлебната къща ще възражда местни занаяти, най- вече естественото багрене и шиене на произведения от гайтан (пана, плетени бижута). На Стефановден в хлебната къща ще бъде открита изложба на гайтани от 1930 г. насам на най-възрастната жива майсторка, 89-годишната Райна Бояджиева.