Първанов пя Хубава си Моя горо с тракийци
Първанов пя Хубава си Моя горо с тракийци / снимка: BGNES
Президентът Георги Първанов присъства на официалното честване на Деня на Тракия, 110-годишнината от създаването на тракийските дружества и на премиерата на книгата "Тракийския въпрос и тракийското движение в България" на проф. д-р Иван Филчев, където заедно с тракийците пя "Хубава си Моя горо". Президентът сподели, че все още детайлно не е прочел книгата, но като историк оценява, че това е първият пълноценен изследователски труд върху историята на тракийското движение, предаде БГНЕС.

Държавният глава коментира, съвременната роля на тракийските дружества в евроинтеграцията на региона. Като пример той даде изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, изграждането на нови ГКПП–Кърджали, Рудозем и по-малките Златоград и Арвен.

Президентът пое ангажимента да говори с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов за решително подобряване на инфраструктурата в региона, за по-голям достъп до културно-историческото наследство – Перперикон, Долината на тракийските царе и други.

Това, което впечатли присъстващите, беше подчертаното от президента, че продължава да действа на междудържавническо ниво за обезщетяване на тракийските българи, включително и тези, които живеят в Мала Азия.