Първанов награди Байърли с орден “Стара планина” - първа степен
Първанов награди Байърли с орден “Стара планина” - първа степен / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Президентът Георги Първанов награди посланика на САЩ Джон Байърли с орден “Стара планина” – първа степен. Отличието се връща за изключително големите му заслуги за развитие на българо-американските отношения и по повод окончателното му отпътуване от страната.

След като връчи орденът, президентът отбеляза, че американските инвестиции в страната ни са се увеличили неколкократно. Президентът Първанов изтъкна личната заслуга на посланик Байърли за истинския бум в развитието на икономическите отношения между България и Съединените американски щати през последните няколко години.

„Това отличие е признание за неговата изключителна и активна роля на един много ангажиран посланик за развитието на двустранните ни отношения”, каза президентът Първанов.

Посланик Байърли заяви, че винаги е разбирал какво са преживели българите по време на прехода и колко трудно е да се стигне до успешния край.

„Моите думи на подкрепа и насърчения, както понякога и критични изказвания… всичко това беше подчинено на една идея – идеята, че е важно България да е една силна, просперираща европейска държава. Нищо повече и нищо по-малко. Такава България е в националния интерес на моята страна”, каза пък американският посланик.