Пускат Шестимата от Бенгази в края на 2009г.
Пускат Шестимата от Бенгази в края на 2009г. / cнимка: Sofia Photo Agency

„Шестимата от Бенгази” е работното заглавие на игралния филм за българските медици, завърнали се от Либия, който ще заснемат холивудските продуценти Ричард Хардинг и Сам Фойър от филмовата компания Sixth Sense Productions. В продукцията ще участва и New Boyana film.

Над 50 касети с откровението на българските медици са заснели за седмица и половина престой в страната ни двамата продуценти. Снимките на лентата ще бъдат в Бояна, очаква се да започнат в началото на 2009 година, а в края й лентата да се завърти. Все още не е ясно кои ще сценаристите на филма, тъй като гилдията в Холивуд стачкува в момента. Продуцентите не искат да издават с кои по-известни имена вече са разговаряли, все още не са търсили актьори, но смятат, че роля във филма могат да изиграят от Анджелина Джоли до Мерил Стрийп. В образа на либийския лидер Муамар Кадафи според продуцентите биха се превъплътили Джефри Ръш и Хавиер Бардем, но подчертаха, че изразяват лично мнение.

На въпрос защо медиците не изиграят сами ролите си във филма, Кристияна Вълчева оговори, че те осем години са играли тяхната роля, а и едва ли на някой от тях му се иска да преповтори онова, което е преживял.

При престоя си в столицата ни холивудските продуценти са разговаряли с настоящия външен министър Ивайло Калфин и предишните Соломон Паси и Надежда Михайлова. Предвиждат в лентата да има герой-дипломат, а също и адвокат – един или трима.

Д-р Здравко Георгиев изрази задоволство, че проектът стартира и изрази надежда, че той ще покаже истината на света такава, каквато е. Американският народ и политиците се влияят от Холивуд и това ще ни помогне,” заяви той.

Двамата продуценти си дават сметка, че за медиците и страната ни това е една лична история, но те искат да покажат не само тази гледна точка, а и каква е била цялата международна интрига.