Психичните разстройства зачестяват в началото на есента
Психичните разстройства зачестяват в началото на есента / снимка: freeimages.com
Психичните разстройства зачестяват в началото на есента
82000
Психичните разстройства зачестяват в началото на есента
  • Психичните разстройства зачестяват в началото на есента

Тревожността, депресиите и психичните разстройства зачестяват в началото на есента. Липсата на достатъчно светлина, падащите листа на дърветата и напрежението по време на работа са сред основните причини за минорните настроения в началото на сезона. Оказва се, че можем да преодолеем тези състояния само с приятелски разговор, добра храна, музика и повече светлина.

Първоначално депресията може да се овладее  без медикаменти и посещения при психотерапевт или психиатър. Според д-р Марина Господинова от Центъра за психично здраве в Пловдив първите симптоми могат да отминат дори и след приятелски разговор.

Д-р Господинова смята, че напоследък стигмата върху психично болните хора, наложена от обществото отшумява.

Социализират психично болните по проект за над 220 000 евро

Междувременно в Пловдив започва изпълнението на проект за социализация на хората с душевни заболявания, финансиран по Норвежката програма с над 200 000 евро.

Предвидено е чрез развитие на комуникативните и творческите им умения да се разгърне креативния потенциал на пациентите и те да се интегрират напълно в обществото. Градът под тепетата е домакин на тридневна научна конференция на Българската психиатрична асоциация, която започва утре с дискусия за  Националната програма за психично здраве в България през следващите четири години.