Проверяваме пишем ли правилно с диктовка на улицата
Проверяваме пишем ли правилно с диктовка на улицата / снимка: Dariknews.bg, архив

За 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН организира инициативата "Написаното остава. Пиши Правилно!". Това съобщи пресцентърът на Академията.

На три места в центъра на София от 9.00 до 15.00 часа на 24 май желаещите да участват в инициативата ще имат възможността да направят кратка диктовка, за да проверят знанията си по български правопис и пунктуация.

Трите места, на които всеки може да провери правописа си са - пред кино "Одеон", на пресечката на ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Васил Левски", на изхода на метростанция "Сердика", на площад "Света Неделя", и пред паметника на Съветската армия.

На тези три места млади учени от Института за български език ще помагат със съвети и ще поясняват най-често допусканите грешки. Дошлите на инициативата ще имат възможността да обсъдят с учените някои правописни и пунктуационни правила, заложени в диктовката, тенденциите в развитието на българския език, както и възможностите на съвременните езикови технологии.

Всички участници ще получат стикери "Написаното остава. Пиши Правилно!", чието предназначение е да бъдат залепени на публични места върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се с диктовката ще получат и други награди.

Като партньор на инициативата се включва и Националното издателство "Аз Буки", което публикува подготвения от учените текст за диктовка и кани ученици от цялата страна да оценят чрез него знанията си.