Ахмед Моллов
Ахмед Моллов / netinfo
Ахмед Моллов не е отстъпвал реда си за трансплантация на дете
92974
Ахмед Моллов не е отстъпвал реда си за трансплантация на дете
  • Ахмед Моллов не е отстъпвал реда си за трансплантация на дете
Нуждаещият се от бъбречна трансплантация Ахмед Моллов не е отстъпвал възможността да получи нов бъбрек на 14-годишно момче. Това твърдение е невярно, категорична бе пред Дарик Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Оказа се, че агенцията е направила справка, резултатите, от която показват, че към този момент Моллов не е получавал шанс за бъбречна трансплантация, такава не е извършвана и на 14-годишно дете. Не е ясно защо семейството, което за три дни набра 80 000 лева от дарители, е разпространило в публичното пространство подобна история.

За добрината или как мъж отстъпи на момче ред за трансплантация

Според съпругата на Ахмед – Кери Моллова, 62-годишният мъж от Пещера се нуждае от бъбречна трансплантация, след като преди 4 години и 8 месеца по свое желание е отстъпил шанса си да получи нов бъбрек на 14-годишно момче. Вярното тук е единствено, че Моллов се нуждае от трансплантация, посочва Марияна Симеонова.

"В този случай човекът не е излъгал. Има нужда от трансплантация и е включен официално в листата на чакащите. Оказа се единствено разминаване, че е отстъпил реда си. Не ми се иска така да говоря, аз съм лекар и разбирам хората. Може би наистина са в голяма нужда", коментира Марияна Симеонова. Тя допълни, че списъците с трансплантирани пациенти се пазят в агенцията в продължение на 30 години.

"Не съм говорила тези дни по темата, защото предполагам, че семейството е в нужда, човекът се влошава, допускам, че някой ги е посъветвал... Не бива да съдим хората просто така. Хората, които се борят с болестите, имат повишена чувствителност и е нормално", посочи Симеонова.

Семейството на Ахмед Моллов не бе открито за коментар.