Протести срещу акциза за ракията в Кресна
Протести срещу акциза за ракията в Кресна / netinfo

Близо 1000 души протестират срещу високия акциз върху ракията в Кресна. Протестиращите решиха да не затварят главен път Е - 79, тъй като не са получили разрешение за това.

"Основната цел на високия акциз на ракията е да се унищожи дребният производител и производството да премине в ръцете на големите фирми-производители. Другата цел е да се даде отново работа на митничарите, които вече не могат да грабят от народа по границите". Това каза в подкрепа на протеста кметът на село Катунци Огнян Куков.

Персонална вина за високия акциз върху ракията носи председателят на Народното събрание Георги Пирински, заяви лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев пред протестиращите срещу акциза в Кресна.

Според него Георги Пирински блокира предложената от него промяна в закона, с която да бъде отложено въвеждането на акциза до 1 януари 2009 г. и самият акциз да бъде намален.

Протестна декларация приеха протестиращите срещу високия акциз на домашния алкохол в Кресна. Декларацията ще бъде изпратена до президента Георги Първанов, до председателя на Народното събрание Георги Пирински и до министър-председателя Сергей Станишев.