Простихме се с Катя Филипова
Простихме се с Катя Филипова / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Простихме се с Катя Филипова
53473
Простихме се с Катя Филипова
  • Простихме се с Катя Филипова

Роднини, приятели и колеги на една от най-добрите ни естрадни певици Катя Филипова се простиха с нея. Поклонението беше в столичната църква "Света Параскева". Филипова почина на 13 май - навръх рождения си ден, когато навърши 63 години. Тя остави в историята на българската музика песни като "Добри познати", "Сбогом, мое море", "За теб и за мен" и най-популярната й "Незабрава".

За колегата й Етиен Леви Катя Филипова е един от най-прекрасните гласове на България. За нея той каза: "Светъл човек. Изключително възпитана. Прекрасен професионалист. Глас невероятен. И със скромността й ще я запомня, която в нашето съвремие не е белег на част от изпълнителите. Нас ни възпитаваха, че скромността краси човека, а в днешно време скромността била качество, което се появявало, когато нямало други. Хайде, бе! В такова време живеем, че такива изключително стойностни и качествени хора и изпълнители са забравени. Сега мнозина ще подскокнат и ще си спомнят за нея. Но кога? Когато вече си е отишла. Това е висшата форма на цинизма в България. Мотаят се някакви хора с много пари, едни VIP персони, за които непрекъснато се пише какво било и що било, а никой не се сеща за скромните и за тези, които имат принос за българската култура".

Маргарита Хранова също е сред близките на изпълнителката. Пред Дарик тя разказа: "С Катето се познаваме от много отдавна, започнахме заедно с нея в трио "Обектив 71" и сме изживели прекрасни мигове заедно. Тя беше изключително интелигентно момиче, много музикална. Запомнила съм я с това, че имаше много хубаво чувство за хумор, тънко. Беше изключително отговорна към всичко, което правеше. Прекрасни моменти сме имали в чужбина, когато пътувахме с Биг Бенда на Вили Казасян. Невероятен приятел".

Простихме се с Катя Филипова
netinfo

За най-добрата си приятелка говори и певицата Стефка Берова. Тя каза: "Катя никога не каза лошо за никого. Това беше един много културен и ерудиран човек. Ще я помня с усмивка. От двете ни аз бях по-буйната и тя винаги ми казваше: Стефче, не така, по-спокойно, нещата ще се оправят или нещата не са така зле, както ти казваш. Това е за мен Катя. Тя е мярката. Винаги балансираше нещата. Тъгуваше, че беше далеч от музиката в последните години, но в никакъв случай не прекаляваше с това. Дори не го казваше. Аз разбирах, че е така".

Още от спомените на Етиен Леви, Маргарита Хранова и Стефка Берова за Катя Филипова можете да чуете в прикачения звуков файл