Прощаваме се с големия актьор Джоко Росич
Прощаваме се с големия актьор Джоко Росич / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Поклонението пред един от най-любимите актьори Джоко Росич е днес от 11:00 ч. в църквата "Свети Седмочисленици".

Джоко Росич издъхна на 22 февруари в 21.30 ч. в болница "Лозенец". В края на януари той претърпя тежка операция за отстраняване на туморни образувания от главата.

Само преди дни Дарик радио удостои със специалната награда „Легенда" големия актьор. От името на символа на българското кино, театър и култура, грамотата получи председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Джоко Росич е роден на 29 февруари 1932 година.

Майка му е българка, а баща му сърбин. Роден е в бившата република Югославия, но от 1951 г. живее в България. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, след което работи 17 години като журналист в БНР. Снима се в български, унгарски и сръбски филми. Понякога е наричан "легендарният каубой".

Носител е на орден "Кирил и Меодий" първа степен. Джоко Росич е любител и колекционер на оръжия, най-вече ножове.

Джоко Росич е участвал в над 110 филма.

Едни от най-известните филми в които е участвал са "Осмият", "Езоп", "Демонът на империята", "Михаил Строгов", "На всеки километър", "Гоя", "Антихрист", "Баща ми бояджията", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Войната на таралежите", "Камионът" и "Време разделно".

През февруари 2010 година получава наградата „Златен век" на Министерството на културата за големите му заслуги и принос към българското кино.