„Книговище“ цели да направи четенето привлекателно, желано и споделено удоволствие за българските деца.

Историята на „Книговище“ тръгва преди една година от Десислава Гаврилова, дългогодишен инициатор и ръководител на проекти и организации в сферата на културата. От няколко години Деси живее във Виена, където в училището на малкия ѝ син се използва дигитална платформа за стимулиране на четенето от ранна детска възраст. Виждайки какъв положителен ефект оказва платформата върху сина ѝ, Деси решава, че иска и децата, родителите и учителите в България да имат един подобен съюзник в усилието да изграждат страстни и знаещи читатели. Споделя това с Яна Генова и Искра Джанабетска и ги запалва по идеята.

Като професионалист в сферата на книгите, Яна е виждала стотици инициативи в подкрепа на четенето в много различни държави. Искра, от своя страна, има над 10-годишен опит с проекти в сферата на образованието. В работата си тя общува с деца и младежи от различни социални групи и ежедневно вижда, че именно четящите деца са най-успешни, независимо в каква сфера искат да се развиват и какви са финансовите възможности на семейството им. Четенето може да е стълба към личната промяна - това е урок, който води Деси, Яна и Искра и като родители.

Заедно трите решават да направят българска платформа за насърчаване на четенето, която стъпва на успешния чуждестранен опит и е съобразена с образователния контекст, навиците на българските деца и съществуващите неравенства в България.

ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

„Книговище“ е образователна интернет платформа, която затвърждава способността на децата да осмислят прочетения текст. „Книговище“ е онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени книги, която насърчава удоволствието от четенето и създава общност. То е и читателски дневник, и пътеводител в света на книгите.

Изследванията показват притеснително високи нива на функционална неграмотност в България. Двама от петима български тийнейджъри не умеят да разбират текста, който четат, да анализират информация и да я приложат в друг контекст. Данните са изключително обезпокоителни, защото означават, че много деца не могат да използват наученото в училище в реални ситуации и трудно биха могли да се реализират успешно на пазара на труда след завършване.

Много родители се притесняват, че една от причините за проблема е, че децата прекарват твърде дълго време с електронните устройства, че разговарят с приятелите си предимно за електронни игри и не четат. Искра, Яна и Деси обаче смятат, че смислената родителска реакция не е да се борим с новите технологии, а да ги използваме разумно в помощ на детското развитие. Целта на “Книговище” е да даде тази възможност на всички родители.

Трите вярват, че начинът да се стимулират съвременните деца да четат e не като бъдат поучавани или назидавани, а чрез игра и удоволствие. Ето защо „Книговище“ се основава на игрови подходи, особено характерни за електронните игри, чрез които да се увеличи желанието за участие. След като прочете дадена книга, детето може да влезе през индивидуалния си профил и да отговаря на въпроси, с които да покаже доколко е разбрало съдържанието ѝ. Всеки верен отговор му носи точки - колкото по-трудни са книгите, толкова повече точки носи верният отговор. В „Книговище“ децата могат да се състезават с компютъра, с останалите в класа си, с други читатели на същата възраст. Те могат да се включват в различни предизвикателства и да качват нива. Могат да споделят мнения за прочетените книги и да пишат сами въпросници за любимите си текстове. В „Книговище“ децата се борят за награди чрез четене на книги.

Много от книгите в задължителната литература в училище са неразбираеми за децата и те възприемат четенето като задължение. Но много деца четат текстове и книги, които говорят на езика и с темите от тяхното ежедневие. Именно с въпросници за тези – любимите им книги - от приказки и отделни глави, през енциклопедии, комикси, романи – „Книговище“ цели да привлече децата в платформата. Но няма да спре дотам. Текстовете от учебниците и задължителната литература също ще са в платформата и също ще носят точки.

От септември 2019 година „Книговище“ ще може да се ползва както от цели класове и училища, така и индивидуално или семейно. Платформата е насочена към ученици от 1. до 10. клас, с приоритет 1. - 7. клас. Достъпът ще бъде с абонамент, за да се осигури устойчивост на проекта, като при абонамент за цяло училище за един ученик това ще бъде средно под 1 лев за година. В момента сайтът е в процес на разработване.

Официалният старт ще бъде на 24 май 2019 година, но още през януари се пуска безплатната демо-версия. Вече много учители и училищни директори са проявили интерес към платформата.

Целта на „Книговище“ е децата да обикнат четенето, да свикнат да владеят словото, а разговорът за книги да стане част от всекидневието им, така както е обсъждането на някоя електронна игра. Защото, независимо дали ще станат космонавти, проектанти на роботи, дизайнери или пътешественици, четенето ще им помогне да възпитат ключови умения за идните десетилетия - критическо мислене, творчески способности, умение за съвместна работа и за общуване. Ще ги изгради като интересни хора, които да откриват красотата в живота.

За контакти: www.knigovishte.bg

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДАРЯВАНЕ:

Важно уточнение: Даряването не е обвързано с гласуването. Гласуването е безплатно и гласувайки, вие не извършвате финансово дарение. От друга страна, ако дарите, това няма да се отрази на резултатите от гласуването.

Ако решиш да дариш за дейността на “Книговище”, можеш да го направиш по два начина:
Чрез бутона “Дари”, който ще се появи в горния десен ъгъл на тази страница след като гласуваш за един от финалистите в ПРОМЯНАТА. Чрез него можеш да дариш сума в избран от теб размер.
или
Изпратеи дарителски SMS с текст на латиница DMS CHETA на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1). За абонати на Telenor, A1 и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.